Аннотация:Одним из украшений стола при проведении праздничных или юбилейных торжеств являются художественно оформленные меню. При этом они выполняют следующие функции: 1) информационно-практическую, излагая названия и порядок предлагаемых кушаний; 2) художественно-эстетическую, служа украшением стола; 3) символическую, воплощая в визуальных образах идею и содержание празднества. В статье продемонстрировано, каким образом в содержании и изобразительном ряде меню отражается дух корпоративного единства, присущий конкретным коллективам людей, связанных между собой общими профессиональными или сословными интересами.
One of the decorations of the table during the festive or anniversary celebrations are artistically decorated menu. At the same time, they perform the following functions: 1) information and practical, outlining the names and order of the proposed dishes; 2) artistic and aesthetic, serving as a decoration of the table; 3) symbolic, embodying in visual images the idea and content of the festival. The article demonstrates how the content and visual range of the menu reflects the spirit of corporate unity inherent in specific groups of people connected by common professional or social interests.