Small heat shock protein Hsp27 protects myosin S1 from heat-induced aggregation, but not from thermal denaturation and ATPase inactivationстатья

Статья опубликована в высокорейтинговом журнале

Информация о цитировании статьи получена из Scopus, Web of Science
Статья опубликована в журнале из списка Web of Science и/или Scopus
Дата последнего поиска статьи во внешних источниках: 18 июля 2013 г.

Работа с статьей


[1] Small heat shock protein hsp27 protects myosin s1 from heat-induced aggregation, but not from thermal denaturation and atpase inactivation / D. I. Markov, A. V. Pivovarova, I. S. Chernik et al. // FEBS Letters. — 2008. — Vol. 582, no. 10. — P. 1407–1412. We applied different methods, such as turbidity measurements, dynamic light scattering, differential scanning calorimetry and co-sedimentation assay, to analyze the interaction of small heat shock protein Hsp27 with isolated myosin head (myosin subfragment 1, S1) under heat-stress conditions. Upon heating at 43 degrees C, Hsp27 effectively suppresses S1 aggregation, and this effect is enhanced by mutations mimicking Hsp27 phosphorylation. However, Hsp27 was unable to prevent thermal unfolding of myosin heads and to maintain their ATPase activity under heat-shock conditions. [ DOI ]

Публикация в формате сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл сохранить в файл скрыть