Synthesis and antioxidant activity of biocompatible maltodextrin-stabilized aqueous sols of nanocrystalline ceriaстатья
Информация о цитировании статьи получена из
Web of Science ,
Scopus
Статья опубликована в журнале из списка Web of Science и/или Scopus
Дата последнего поиска статьи во внешних источниках: 18 июля 2013 г.
Авторы:
Shcherbakov A.B. ,
Zholobak N.M. ,
Ivanov V.K. ,
Ivanova O.S.,
Marchevsky A.V. ,
Baranchikov A.E. ,
Spivak N.Y. ,
Tretyakov Y.D.
Журнал:
Russian Journal of Inorganic Chemistry
Том:
57
Номер:
11
Год издания:
2012
Издательство:
Maik Nauka/Interperiodica Publishing
Местоположение издательства:
Russian Federation
Первая страница:
1411
Последняя страница:
1418
DOI:
10.1134/S0036023612110137
Аннотация:
A novel method is proposed for preparing biocompatible aqueous CeO 2 sols, which allows pur- posefully adjusting particle sizes and biochemical properties of nanocrystalline ceria (NC). The usefulness of this method for preparing aqueous sols of Ce 1-xGdxO 2 - x/ 2 solid solutions is demonstrated. Nanocrystalline ceria has been demonstrated to have a size-dependent activity in hydroxyl radical inactivation and in protect- ing mouse fibroblast cells (L929) from oxidative stress induced by hydrogen peroxide administration. © Pleiades Publishing, Ltd., 2012.
Добавил в систему:
Иванов Владимир Константинович